De planeten (David McNab & James Younger)

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

In de afgelopen veertig jaar zijn we er, voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid, in geslaagd daadwerkelijk los te komen van de aarde en op reis te gaan naar die andere werelden die rond de zon draaien. Met uitzondering van Pluto hebben we inmiddels elke planeet bezocht. Er zijn tientallen nieuwe manen ontdekt die in een baan rond de andere planeten draaien en er is een eind gekomen aan allerlei fantasieën en theorieën die eeuwenlang voor waar werden aangenomen.


'De planeten', gebaseerd op de gelijknamige achtdelige Teleac / NOTserie, vertelt het verhaal van onze reizen naar die andere werelden. Het gaat in op het ontstaan en de evolutie van elke planeet en beschrijft hoe ons begrip van het zonnestelsel zich heeft ontwikkeld vanaf de astronomen uit de Oudheid, via Galileo tot aan de tegenwoordige tijd.


Op meeslepende wijze schetsen David McNab en James Younger een beeld van de planeten van ons zonnestelsel. Hun verhaal is gebaseerd op intervieuws met astronauten en wetenschappers uit zowel de Verenigde Staten als de voormalige Sovjet-Unie en op archiven met documenten over de ruimtewedloop tussen die twee landen. Met behulp van opnamen van de ruimtereizen van de Apollo, Voyager, Pioneer en Viking, beschrijven de auteurs de meest opvallende planetaire verschijnselen: vulkanen driemaal zo groot als de Mount Everest, werelden met zeeën van methaan, rivieren van lava, langer dan de Nijl, wolken van zwavelzuur en neerslag van zuiver metaal. De auteurs onderzoeken ook de mogelijkheid van leven elders in het zonnestelsel, geven een nieuwe kijk op de zon en op de aardse atmosfeer en filosoferen over de evolutie van het zonnestelsel gedurende de volgende miljarden jaren van zijn bestaan.


Inhoudsopgave

- Voorwoord

- Andere werelden

- De maan

- Terra Firma

- Reuzen

- Onze ster

- De atmosfeer

- Leven

- Voorbij de zon

- Chronologie van missies naar maan en planeten

- De planeten: de cijfers

- Manen van de planeten

- Planeten buiten het zonnestelsel

- Literatuur

- Websites

- Illustratieverantwoording

- Index


Mijn mening

Een prachtig groot boek, boordevol informatie en mooie foto's! Van alles komt aan bod: van de ontdekking van nieuwe planeten, tot de eerste maanlanding, planetoïden, kometen en manen, ruimtesondes, vulkanen, zonnewind en nog veel en veel meer.


Je hebt geen voorkennis nodig om dit boek te begrijpen. Het is geschreven in een makkelijke taal en is goed te volgen.


Algemene informatie

Titel: De planeten

Auteur: David McNab & James Younger

Uitvoering: Hardcover

Aantal pagina's: 240

Taal: Nederlands

Publicatie: 1999

ISBN: 90 6533 550 1


Demelza Ramakers (3 november 2006)