De eerste maanlanding

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De Apollo 11 was de bekendste en belangrijkste vlucht van alle Apollo projecten. Dit was de vlucht die als eerste mensen op de maan zou zetten.


Op 16 juli 1969 werd de Satarnus-V gelanceerd vanaf Launch Complex 39-A van het Kennedy Space Center. Bij deze gebeurtenis was het een drukte van belang. Er waren een half miljoen mensen naar Cape Canaveral gekomen om ook maar een glimp van de lancering te kunnen zien. Ook waren er bijna 3.500 journalisten aanwezig om verslag uit te brengen. De lancering werd live uitgezonden op de televisie over de hele wereld.

Apollo11.JPG


Op zondag 20 juli landde de maanlander met Neil Armstrong en Edwin 'Buzz' Aldrin aan boord in 'the Sea of Tranquility'. Ondertussen bleef Michael Collins om de maan cirkelen in de Apollo. Zeven uur na de landing op de maan stapte Neil Armstrong als eerste uit de maanlander. Bij het zetten van zijn voet op het maanoppervlak zei hij de legendarische woorden:


That's one small step for man, one giant leap for mankind.


Armstrong op maan.JPG


Na Armstrong volgde ook Aldrin. Het eerste wat ze deden was het planten van de Amerikaanse vlag. Daarna hadden ze een telefonisch gesprek met president Nixon. Na het gesprek onthulden de astronauten een plaat waar een tekening van de aarde op stond. Ook stond er op geschreven:


Here men from planet earth

First set foot upon the moon

July 1969 a.d.

We came in peace for all mankind


De plaat was ondertekend door president Nixon en de drie astronauten Armstrong, Aldrin en Collins. Na deze onthulling maakten ze een wandeling van 2 uur en 40 minuten over de maan waarbij ze bodemmonsters meenamen en foto's maakten. Ze lieten een maanstofdetector, een seismometer en een reflector voor laserstralen achter.


Na de wandeling bereidden Armstrong en Aldrin zich voor op de terugreis. Nadat de maanlander opgestegen was koppelde deze zich aan de Apollo capsule en vertrokken de drie astronauten terug naar aarde. De terugkeer door de atmosfeer moest heel secuur gebeuren omdat als de capsule te stijl ging, zou deze worden verbrand. Maar als ze te vlak erdoor heen gingen zou de capsule teruggekaatst worden in het heelal. Gelukkig ging alles goed en landde de Apollo veilig in de Stille Oceaan waar de marine hen al stond op te wachten.


Omdat er gedacht werd dat de drie Amerikaanse astronauten een eventuele 'maanziekte' zouden hebben opgelopen, moesten ze nog drie weken gezamenlijk in quarantaine doorbrengen. Nadat duidelijk werd dat ze niks onder de leden hadden, mochten ze weer voet op aarde mochten zetten.


Demelza Ramakers (15 november 2006)