De Zwerm (Frank Schatzing)

Uit Astrowiki
Versie door Demelza (Overleg | bijdragen) op 15 nov 2006 om 13:59

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Voor de kust van Peru verdwijnt een visser op mysterieuze wijze van de aardbodem. In Noorwegen ontdekken onderzoekers van een oliemaatschappij een nieuwe wormsoort, waarvan miljoenen exemplaren op de zeebodem leven. Tegelijkertijd tonen de walvissen voor de kust van British Columbia bijzonder vreemd, agressief gedrag.


Er lijkt geen verband te bestaan tussen deze gebeurtenissen, maar de Noorse bioloog Sigur Johanson gelooft niet in toeval. Walvisdeskundige Leon Anawak evenmin. Er vinden steeds meer incidenten plaats en het leven in de wereldzeeën lijkt tegen de mensheid in opstand te komen. De beide wetenschappers komen tot dezelfde onheilspellende conclussie: er staat een ramp te gebeuren. Bij hun zoektocht naar de oorzaak van deze gebeurtenissen zien zij hun ergste nachtmerries bewaarheid worden...


Over de auteur

In een van de meest besproken thrillers van de laatste jaren laat Frank Schätzing zien wat de mogelijke gevolgen zijn van de menselijk overheersing van de natuur. De opwarming van de aarde als gevolg van het broeikaseffect, de luchtverontreiniging die in toenemende mate een gevaar vormt voor de gezondheid en het hoge tempo waarin de natuurlijke energiebronnen -kolen, olie, gas- worden uitgeput, vormen de grootste bedreigingen voor de mens in de 21e eeuw. Schätzing deed voor De Zwerm vijf jaar lang onderzoek naar deze verontrustende ontwikkelingen en sprak tientallen biologen, scheikundigen, geologen en andere wetenschappers om zijn verhaal te onderbouwen.


Mijn mening

De inleiding van het verhaal is erg lang en uitgebreidt. Het duurt echt een hele tijd voordat je weet waar het boek echt over gaat. Nadat je de soms langdradige inleiding gelezen hebt, leest het boek als een trein. De schrijver geeft veel interessante achtergrondinformatie en daarnaast is het verhaal goed opgebouwd en onderbouwd. In plaats van 1 hoofdpersoon zijn er in dit boek meerdere en sommige komen zelfs niet of nauwelijks met elkaar in contact. Een briljante zet van Frank Schätzing, omdat je je lang zit af te vragen wat er eigenlijk allemaal aan de hand is.


In tegenstelling tot de meeste boeken gebeurt er in dit boek ook erg veel, dingen die ook écht zouden kunnen gebeuren. Ik kan er helaas niet teveel over vertellen, want dat zou zonde zijn als je het boek nog wilt gaan lezen.


Het boek is erg onvoorspelbaar, en juist op momenten dat je denkt dat het verhaal een bepaalde kant opgaat, kom je erachter dat je er toch weer helemaal naast zat.


Algemene informatie

Titel: De Zwerm

Auteur: Frank Schatzing

Uitgave: Paperback

Aantal pagina's: 927

Taal: Nederlands

Publicatie: 2005

ISBN: 90 229 8944 5Demelza Ramakers (1 november 2006)