Corvus

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Terug naar: Sterrenbeelden

Algemene beschrijving

Cor cra.gif

Corvus, de Kraai, is een vrij onbekend sterrenbeeld in Nederland. Het staat onder Virgo en komt vanwege de positie niet heel hoog boven de horizon. Het feit dat het een zomersterrenbeeld is, draagt verder ook niet bij aan de bekendheid, aangezien het sterrenbeeld het hoogste aan de hemel staat als het nog lang schemert. Mede door eventuele lichtvervuiling en deze schemering zijn de 4 sterren van ongeveer magnitude 3 niet goed te zien, maar van de 3 sterrenbeelden boven de waterslang zijn de sterren van dit sterrenbeeld het helderste. Het sterrenbeeld is het best te omschrijven als een vierkant met ongelijke zijden. Aan de rechteronderkant bevindt zich een kort steeltje, dat de kop van de Kraai of het oog voorstelt. Bij dit sterrenbeeld klopt niks van de helderheidsvolgorde. α Corvi is van magnitude 4 terwijl er 4 sterren zijn die duidelijk helderder zijn. Het lijkt er dan ook op dat α genoemd is als hoofdster omdat het het oog van de Kraai voorstelt en dus een belangrijk onderdeel vormt.

De beste periode om dit sterrenbeeld te bekijken is eind april rond 11 uur 's avonds. Eerder in het jaar kan ook, maar dan moet tot veel later in de nacht gewacht worden voordat het sterrenbeeld gunstig staat, vrij uitzicht op het oosten en zuiden is dan een pré. De maanden erna verdwijnt het sterrenbeeld in de schemering en is dus nauwelijks te zien.

Gelukkig voor mensen in de noordelijke provinciën die hun Messier lijst willen afwerken zijn er geen Messier objecten te vinden in dit sterrenbeeld. Wel kan het sterrenbeeld makkelijk gebruikt worden om M64 te vinden.

Aangrenzende sterrenbeelden

Hydra | Crater | Virgo

Historie

De Kraai dankt zijn positie aan de hemel aan een leuk verhaaltje: Hij werd als dienaar van (de toen dorstige) Apollo eropuit gestuurd om een beker bronwater te halen (Crater het sterrenbeeld dat ernaast staat). De Kraai had echter meer zin in een hapje en zag een lekkere vijg hangen. Deze was echter nog niet rijp dus de Kraai wachtte een paar dagen op een tak in het zonnetje tot deze rijp was waarna hij hem opat. Daarna ging hij verder met Apollo's opdracht. Omdat Apollo lang had moeten wachten op het rijpen van de vijg wist de Kraai dat Apollo niet blij zou zijn. Hij verzon daarop een smoes en ving een waterslang (Hydra, dat zich onder de Kraai bevindt). Eenmaal aangekomen met de beker bronwater liet hij ook de Waterslang aan Apollo zien en vertelde hij dat hij tijdens het vullen van de beker was aangevallen door een waterslang. Apollo wist natuurlijk dat dit onzin was, en zette de Kraai aan de hemel, binnen bereik van het water in de Beker, maar plaatste ook de Waterslang ernaast om te voorkomen dat de Kraai van het water zou kunnen drinken. Volgens de Grieken was dit de reden waarom de Kraai, als enige van alle vogels, geen water voor zijn jongen haalt.

Objecten

Sterren

Letter Naam vMag
α Alchiba 4.02
β 2.65
γ Gienah Ghurab 2.59
δ Algorab 2.95
ε Minkar 3
ζ 5.21
η 4.31
θ -

Deep sky

H400 objecten

Naam Type Magnitude OppervlakteHelderheid Diameter
NGC 4027 Sterrenstelsel 11 13 3.3'x2.4'
NGC 4038 Sterrenstelsel 10.3 12.1 3.4'x2.0'
NGC 4361 Planetaire nevel 10.9 10.8 1.1'x1.1'