Centaurus

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Terug naar: Sterrenbeelden

Algemene beschrijving

Centaurus is vanuit Nederland slecht te zien. Een deel van het oppervlakte van dit sterrenbeeld valt binnen het zichtbare beeldveld vanuit Nederland, maar de spectaculaire gedeelten met Omega Centauri en α Centauri, de 3e helderste ster aan het firmament blijven buiten zicht. Visueel is het een makkelijk te herkennen sterrenbeeld omdat er veel heldere sterren te vinden zijn. Ook is het een van de grootste sterrenbeelden aan de hemel.

Aangrenzende sterrenbeelden

Libra | Hydra

Historie

In de mythologie is een centaur een wezen dat half paard en half mens is. De mythologie rondom het sterrenbeeld Centaurus komt uit de griekse cultuur. Hierin was Chiron een goedaardige Centaur. Hij voedde Hercules op, maar Hercules verwondde Chiron opzettelijk. Aangezien centauren onsterfelijk zijn kon Chiron dus niet sterven van zijn verwonding, maar leed enorm veel pijn. Hij smeekte Zeus om hem te sparen en te laten sterven. Zo kreeg hij een plaats aan de hemel.

In afbeeldingen van het sterrenbeeld zie je vaak dat de Centaur een wolf (een aangrenzend sterrenbeeld) in zijn handen houdt.

Objecten

Sterren

Letter Naam vMag
α Rigel Kentaurus 0.01 & 1.33
β Agena 0.61
γ 2.17
δ 2.6
ε 2.3
ζ 2.55
η 2.31
θ Menkent 2.06

Deep sky