Canon 10x30 IS

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Los van de telescoop die je gebruikt: een binoculair is een zeer handig onderdeel van de uitrusting. Het past in het handschoenenkastje van iedere auto, en nul setup time.

Gebruikelijke binoculairs zijn de 8x50's en speciaal voor de astronomen zijn er bijvoorbeeld 15x80's van Meade en Celestron, die ook nog 'ns schappelijk geprijsd zijn. Doen dus? Nee!!! Zeker niet de 15x kijkers. Want om het zwabberen tegen te gaan moet je een statief hebben. En het zijn joekels, die je niet zomaar in het handtasje van jouw partner deponeert.

Stelregel 1: wees compromisloos qua keuze. Doel was: snel en draagbaar kijkplezier. Toch een kleinere kijker dus, en eigenlijk is een 8x50 toch ook wel volumineus. Stelregel 2: "Buy quality, cry once", oftewel: koop kwaliteit, want je hebt geen geld om rommel te kopen. Kwaliteit betaalt zich terug. Dit nu is een moeilijke. De prijs van binoculairs is dramatisch gedaald. En er zijn bere goedkope kijkers die net zo goed presteren als fors duurdere kijkers. Een Zeiss of Leica, tsja...toch wel een beetje over the top.

Ik heb de Canon 10x30 aangeschaft, de op een na kleinste uit de IS serie van canon, want: deze is lekker draagbaar - en maakt een statief overbodig, en: onder de driehonderd Euro te koop. Het volgende model, de 12 x 36 IS II is bijna twee keer zo duur.

leverings omvang

In de doos tref je aan: de kijker, met oculair doppen - objectief doppen: never heard of. Onbegrijpelijk: een semi top kijker en dan geen doppen!! "Ah meneer, hier is uw nieuwe auto. U wilde hem gespoten hebben? O, maar lak op uw auto is op basis van meerprijs!" . Genoeg gemopperd, op basis van eerdere reviews op cloudy nights was ik al voorbereid. De kijker is verpakt in een zachte, witte kunststoffen zak, die met kijker en al in een zachte kunststof draagtas zit.Verder uiteraard een gebruiksaanwijzing, een draagriem, en twee AA batterijen voor de electronica. Het wijst zich vanzelf. Ik kijk eerst door de kijker heen zonder batterijen. Het lijkt alsof de beide buizen niet uitgelijnd zijn. De batterijen erin gezet aan de voorkant, onder zit een klein klepje waar ze rechtop, dus verticaal inpassen.

beeld

Weer kijken, en nu de stabilisatieknop ingedrukt. He, het doet niets, het is...wacht even...het beeld staat stil!!! De eerste 4 seconden van zijn leven heeft de kijker even nodig om de prisma's uit te lijnen. Knop losgelaten, en het beeld zwabbert onmiddelijk als vanouds. Indrukken: je voelt een kleine schok door de kijker gaan, en binnen een seconde is het beeld stabiel. En wel zo stabiel dat het verbluffend is.

Een paar dagen later de sterrenhemel bekeken met de kijker. Ik vreesde het ergste, want andere reviews spraken van duidelijke coma vorming. Weer drukken op de knop. "Bzzzzt" - weer dat schokje, en alles staat weer stil. Perfect! Scherp beeld tot aan de randen van het gezichtsveld.Ik heb geen chromatische abberatie gezien - maar toegegeven: ik heb er ook niet actief naar lopen zoeken. De stabilisator zorgt voor een stilstaand beeld, sommigen reppen van een zeeziekte veroorzakend effect - zeg maar: na-ijlen.Niets van waar te nemen. Wat wel zwabbert, dat ben je zelf. Je kijkt schuin omhoog, en na enige tijd wiebelt het lichaam. Pak een boom of muur om met je rug tegen aan te leunen. De beloning is een absoluut scherp en stilstaand beeld. Je ziet dus ook meer details dan met een normale verrekijker. Wat wel jammer is - maar niet storend - is het feit dat je de stabilisatorknop permanent ingedrukt moet houden. De duurdere modellen hebben de mogelijkheid de knop kort aan te tippen, waarna de stabilisatie 5 minuten actief blijft. De knop vereist een lichte druk, en is goed bereikbaar voor de wijs- of middelvinger. Met handschoenen is de knop ook prima te voelen en te bedienen.

afwerking

In tegenstelling tot een normale kijker bestaat de canon niet uit twee parallel opgestelde buizen, maar zit de hele enchillada in een huis. De oculairs aan de achterzijde kunnen door middel van verdraaiing verder of dichter bij elkaar gezet worden. De occulairhuizen zijn door middel van een (tandwiel) overbrenging aan elkaar gekoppeld, zodat scheefstaan niet mogelijk is. Het rechter oculair heeft een diopterie instel mogelijkheid. De occulairs hebben een rubberen oogschelp. De uittree pupil is krap, zonder dat dit storend is. De afwerking van het huis bestaat uit een zachtrubberen coating, en voelt prettig aan. Het gewicht van 600 gram is voor mij geen probleem. O ja, even opletten: de camera is niet waterdicht. Dus niet meenemen onder de douche. Nog een leuke eigenschap van gel/olie prisma's: Als je in een vliegtuig stapt, dan kan de onderdruk er de oorzaak van zijn dat er een luchtbel in beeld komt. Volgens de gebruiksaanwijzing is deze na uiterlijk een week verdwenen. Midden in de vakantie is er dus een bubble free view.

Eind oordeel

Plussen

  • Scherpe optiek - wat anderen er ook van mogen zeggen
  • Stabiliseringstechnologie maakt stoutste dromen op dit vlak waar

Minnen

  • Niet waterdicht
  • Knop stabilisator moet permanent ingedrukt worden
  • Geen objectiefdoppen