Backyard Astronomer's Guide

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Aanrader voor beginners

Als beginner ben je zoekende, ik in ieder geval wel. In mijn geval zag ik de onovertroffen Meade etx90 te koop staan op marktplaats. Je denkt dan: "sterrenkijken heb ik altijd al gewild, doe eens wild en koop voor een zacht prijsje een kijker". Je koopt het, en gebruikt de telescoop. Je bent lost in space. Je gooit ofwel de kijker gefrustreerd weg, of je wil meer weten. Je vraagt advies op het astro-forum. Per definitie krijg je welwillende - maar ook veel adviezen. Op deze manier starten veel amateurs, het is een groeiproces. "The backyard" neemt je bij de hand, want het beantwoordt al jouw vragen uitputtend, en -belangrijk-ook de niet gestelde vragen. Het handboek sterrenkunde van Govert Schilling is een leuke starter, maar het zwaartepunt ligt bij de sterrenhemel en minder bij apparatuur.

In Balans

"The backyard" is wat dat betreft in balans. Het boek is via amazon voor 18 pond te koop, en daarvoor krijg je 2 kilo gebonden boek met meer dan 368 bladzijden - groter dan A4 format- full colour. Het boek is onder te verdelen in 3 - ongeveer even grote segmenten. het eerste deel van the backyard vertelt je alles over equipment, het tweede deel gaat over waarnemen, het derde deel behandelt gespecialiseerde technieken.

Equipment

Het eerste deel is toegesneden op de dolende beginner. De verschillende kijkers worden behandeld, en accessoires worden uitgesplitst in de categorieen "essential", "nice to have" en "if you have a lot of money". Ok, duidelijk: je weet waar je aan toe bent: "koop een stoel, koop een dauwkap". Dat is precies wat je als beginner behoefte aan hebt! Een echte buyer's guide is niet inbegrepen, waar in detail wordt ingegaan op de merken en de kijkers. Daar moet je het boek "star ware" voor hebben. Wat wel is opgenomen is een lijst met kijkers die absolute aanraders zijn, maar ook duidelijke afraders (" The celestron C5 has gone through many face-lifts trough the years but has always featured excellent optics" of wat te denken van: " Any Celestron C90 = It's fuzzy optics and crude rotating-tube focussing are reasons to avoid the incarnations of this 90mm Maksutov") - zo, daar moet je het als fabrikant maar mee doen. Daarentegen worden er 22 pagina's besteedt aan filters en occulairs, en worden man en paard tot op merk/type genoemd.

Waarnemen en hemelmechanica

Het tweede deel (ook ongeveer 1/3e deel) gaat over waarnemen, en behandelt de planeten, het coordinatenstelsel, etc. Ook weer met mooie en minder mooie plaatjes. De mooie zijn afkomstig van de voyager, de lelijke zijn door een aardse telescoop gefotografeerd. Dat zet de verwachtingen: je weet nu wanneer je een telescoop moet kopen, of een lanceerplatform. De basale hemelmechanica wordt goed behandeld. Je snapt dat de sterren van oost naar west draaien, je begrijpt ook waarom de planeten hoger aan de hemel staan in de winter. WIl je het echter het coordinatenstelsel precies weten - dan is de onovertroffen sterrengids van Mat Drummen (jawel: van sterrenwacht Sonnenborgh) en Jean Meeus voor mij eerder de aangewezen weg. Het bij de hand nemen wordt geillustreerd door het feit dat het boek de vermaning geeft dat het belangrijk is om de basisbeginselen te begrijpen, omdat je anders snel uitgekeken raakt op de mooie hobby.

Geavanceerde technieken

Het laatste deel gaat over geavanceerde technieken, zoals astrofotografie (ook weer afgedekt door een dwingende tip: "If you are a beginner - don't start with astro photography"). De insteek is ook hier weer praktisch. De hobby blaadjes beginnen al snel met peltier gekoelde CCD camera's, of als-je-geen-geld-hebt-moet-je-het-maar-met-een-webcam-doen. Zoniet the backyard. Doe slim, en koop een tweedehands digitale spiegelreflex, daar kan je ook echt mooie platen kan maken. En o ja, koop een Canon digitale reflex, want alleen deze fabrikant heeft aandacht besteed aan het laag houden van de ruis, en presteert beter dan de Nikons en andere concurrenten. De diverse typen worden benoemd waarbij de afmetingen van de opnamechip aangestipt worden. Voordeel is dat je maar een paar honderd euro kwijt bent, en dat je niet hoeft te worstelen met je laptop en windows tijdens het observeren. "Seeing is believing" voorbeelden van fraaie nevelopnamen op 8 megapixel (!!) resolutie zijn bijgesloten, en dat voor maar 250 Euro voor een tweedehands Canon EOS en de benodigde T adapters.

Je wil collimeren? (Huh, collimeren?? kan je dat eten??) Het nut en de wijze van collimeren wordt uitgeput beschreven. Na bijvoorbeeld jaren dauw vangen en stofhappen is schoonmaken soms onvermijdelijk. Rijkelijk voorzien van plaatjes en foto's durf je het zelf aan, en kan je het haast niet fout doen.

Conclusie

Eigenlijk is dit het eerste boek wat je zou moeten kopen als je begint met observeren. Aan te schaffen alvorens je ook maar 1 Euro spendeert aan spullen. Onwetend van het bestaan van dit boek heb ik het (net zoals vele anderen) een tikje anders gedaan en ben met gezond verstand en weinig geld gestart met de Meade ETX-90. Ik heb nog niet eens zoveel blunders gemaakt - maar wel de harde les geleerd wat de nadelen zijn van een kleine en onhandig geplaatste finderscope (rugpijn en je kan geen ster vinden als de scope ook maar iets omhoog staat), een fork mount die in de weg staat als de kijkerbuis recht omhoog staat, enzovoorts.

Ben je net zoals ik een bargain hunter: koop het boek via amazon.co,uk. Voor 18 pond -zeg 30 Euro met verzendkosten erbij- heb je veel praktische informatie, en vooral: OVERZICHT. Ben je daarentegen slim, neem dan iets eerder vrij in de middag, en loop dan langs bij "de koepel" Zonnenborgh 2 in Utrecht. Nergens in Nederland vind je zo'n grote verzameling boeken over sterrenkunde. Je kan ze inzien, je krijgt gedegen advies. Je spaart daar je geld uit door alleen die boeken te kopen die je nodig hebt, ondanks de Nederlandse prijzen (55,- voor de backyard in dit geval). Wat belangrijker is: je steunt een unieke stichting die van groot belang is voor onze hobby. Ik ben bekeerd, de boeken heb ik gekocht bij Amazon, mijn telescoop heb ik besteld bij de koepel.

Het boek en de auteurs

"The Backyard Astronomer's Guide" 3rd edition 2008 - Terence Disckinson & Alan Dyer, Firefly Books

Terence Dickinson is redacteur van het Canadese Sky News, heeft 14 boeken geschreven over astronomie.

Alan Dyer is verbonden aan Sky News en Sky & Telescope en geldt als authoriteit op het gebied van telescopen.