Achromaten

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De achromatische lenzenkijker is een tweelenzig systeem. Dit komt het meeste overeen met het klassieke beeld dat mensen van een telescoop hebben.

Deze kijker levert een grote kleurfout op, des te meer als de diameter groot is en de lengte kort. Met twee lenzen krijg je maar twee kleuren exact op dezelfde lengte scherpgesteld (meestal oranje en blauw), en andere kleuren (violet, groen en dieprood) zijn dan onscherp.

Om deze reden is een korte achromaat eigenlijk NIET geschikt om naar planeten en de maan te kijken. Het effect is het sterkst merkbaar aan de rand van de planeet of maanbol. Deze wordt dan paars of blauwachtig. Voor deep-sky waarnemingen maakt de kleurfout minder uit. Nachtzicht ziet toch geen kleuren (enkel erg heldere sterren zien er gekleurd uit).

Een langere achromaat heeft minder kleurfouten. Maar hoe grotere de diameter, des te langer moet de kijker zijn om de kleurfout klein genoeg te maken (en de benodigde lengte stijgt een pak sneller dan de diameter!) Dat maakt een "lange" 102mm achromaat die op planeten inzetbaar is al 1000mm lang. Daardoor wordt die al onpraktisch en heb je al vlug een vrij stevige montering nodig.

Deze kijkers zijn over het algemeen vrij goedkoop, maar dit komt ook door de beperkte inzetbaarheid.