Aarde

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Aarde1.JPG


De aarde is natuurlijk de planeet die wij het beste kennen, omdat wij hier zelf, met nog minimaal 10 miljoen andere soorten, wonen.


De gemiddelde afstand tot de zon bedraagt 149,6 miljoen kilometer. De aarde doet er 365,25 dagen over om 1 rondje langs de zon te maken. De aarde beschrijft een elliptische baan om de zon. De inclinatie bedraagt 23,4 graden. Hierdoor verandert de hoek waarmee de zon de aarde beschijnt door het jaar heen. Hierdoor kennen wij de seizoenen.


Een aards jaar duurt 365 dagen in onze kalender, vandaar dat er 1 keer in de 4 jaar een schrikkeljaar is met een extra dag. Ieder jaartal dat deelbaar is door 4 is een schrikkeljaar.


Onze planeet draait in 23,93 uur om haar as. Haar diameter bedraagt 12.756 km aan de evenaar. Dit maakt haar de grootste, aardachtige planeet van het zonnestelsel. Ze is ongeveer 4,6 miljard jaar oud en voor 70,8% bedekt met water. De aarde is de enigste planeet die we kennen met vloeibaar water. De afstand tot de zon is precies goed. Iets dichterbij de zon en het water zou verdampen, iets verder weg en alles zou bevroren zijn. De temperatuur aan land verschilt van ongeveer -70 graden Celcius aan de polen tot +55 graden Celsius in de woestijnen.


De aarde heeft de grootste dichtheid van alle planeten in ons zonnestelsel. Het oppervlak is relatief jong door erosie en tektonische processen. Hierdoor is er weinig geologische geschiedenis. De platen van de aarde drijven op de hete mantel. Door wegdrijvende platen ontstaat een nieuwe korst door het opzwellende magma. Platen kunnen ook naar elkaar toe schuiven. Meestal schuift de ene plaat dan onder de andere. Bergen zijn een bijproduct van plaattektoniek. De aarde kent 8 grote platen:

  • Noord-Amerika Plaat
  • Zuid-Amerika Plaat
  • Antarctica Plaat
  • Europese Plaat
  • Afrikaanse Plaat
  • Indisch-Australische Plaat
  • Nazca Plaat
  • Pacifi Plaat

Verder zijn er nog een twintigtal kleinere platen.


De aardkorst is 0-40 kilometer dik. Dan volgt de binnenmantel van 40 tot 400 dik. Dan krijgen we een overgangszone die tot 900 kilometer diepte gaat, gevolgd door de binnenmantel die zich op 900 tot 2900 kilometer diepte bevindt. De buitenkern gaat tot 5100 kilometer en ten slotte de binnenkern tot 6.371 kilometer. In de vloeibare, ijzeren kern kan de temperatuur oplopen tot 7.500 graden Celsius. Hierdoor heeft onze planeet een magnetisch veld.

Earth Interior1.JPG


De atmosfeer bestaat uit 77% stikstof, 21 % zuurstof en verder kleine hoeveelheden water, argon en koolstofdioxide. De meeste koolstof zit opgeslagen in de oceanen en gesteenten. Planten verbruiken het. Door biologische processen en plaattektoniek wordt koolstof opgenomen en weer afgegeven. Er zit dus relatief weinig koolstofdioxide in de atmosfeer, maar dat kleine beetje zorgt voor een broeikaseffect dat ervoor zorgt dat de temperatuur op peil gehouden wordt. Zonder broeikaseffect zouden de temperaturen heel anders zijn op aarde en zou leven bijna onmogelijk zijn.


Door ruimtesondes zijn we veel te weten gekomen over de aarde. De Explorer 1 ontdekte bijvoorbeeld de intense stralingszone die we nu de Van Allen stralingsgordels noemen. De Van Allen stralingsgordels zijn "donutvormige gebieden". Ze komen voor in het aardmagnetisch veld waarin allemaal deeltjes van de zonnewind gevangen worden en tussen de aardpolen, die magnetisch zijn, heen en weer worden gekaatst.


Earth-magfield1.JPG


Demelza Ramakers (10 november 2006)