4 gouden tips vóór de aankoop!

Uit Astrowiki
(Doorverwezen vanaf Aankooptips)
Ga naar: navigatie, zoeken

Koop nooit een telescoop bij een warenhuis of doorsnee fotozaak.

  • Komt er in de advertentie Vergroot xxx keer! voor? Niet kopen!
  • Komt er in de advertentie Professioneel voor? Niet kopen! Professionele telescopen zijn niet te koop op de reguliere markt.
  • Staat de telescoop niet stabiel? Wankelt de boel? Niet kopen!
  • Ziet u flinke kleurfouten als u er doorheenkijkt? Niet kopen!

Trap niet in de vergrotingsmythe. Vergrotingen boven de 200 keer zijn zelden bruikbaar. Dit komt doordat we door de aardatmosfeer naar sterren kijken en die atmosfeer is altijd in beweging en zorgt voor onscherpte. Daarom lijken sterren ook te 'twinkelen'. Hoe meer vergroot wordt des te meer wordt de luchtonrust vergroot en des te onscherper het beeld. De avonden in Nederland waarbij makkelijk scherpgesteld kan worden bij vergrotingen ver boven de 300x zijn per jaar op 1 hand te tellen, àls ze al voorkomen!

Het is donker, dus de diameter is belangrijker. Een telescoop is in eerste instantie bedoeld om licht te verzamelen en te concentreren op het netvlies. Onze ogen doen dat ook, maar hebben een maximale hoeveelheid licht die tegelijk naar binnen kan. Hetzelfde principe zorgt ervoor dat een uil 's nachts beter ziet dan een mens. Hun pupil is groter dan die van mensen. Een telescoop vangt soms meer dan 600 keer licht dan je ogen! Ook de limiet op kleinste details die je door een telescoop kunt zien hangen vooral af van de diameter, en de vuistregel gaat dat men met een vergroting van meer dan twee keer de diameter in millimeter geen extra details meer waarneemt (een telescoop van 50mm objectief zoals die vaak in reclamekrantjes te vinden zijn kan dus sowieso al nooit 600x vergroten).

Maar staar je niet teveel blind op diameter. Er is altijd een bepaalde verhouding tussen de lengte van de telescoop en het objectief. Hoe groter het objectief, des te langer wordt ook de kijker over het algemeen. Kijkers waarbij dat niet het geval is worden meestal flink zwaarder. Denk dus aan transport; een klein kijkertje zet je sneller buiten en koelt sneller af dan een grote, computergestuurde telescoop(die met gemak meer dan 100 kg kan wegen, bepaald niet handzaam).

Keur de kijker niet te snel af op de oculairs die bijgeleverd zijn. Als je goedkope oculairs gebruikt, maak je van elke telescoop een postordertelescoop. Zie de discussie over de lidlkijker. De buis is goed, de oculairs waardeloos. Probeer een paar oculairs van een bevriende hobbyist of van een sterrenwacht of op een starparty.

Vaak is de montering duurder dan de kijkerbuis. Waarom? Een solide montering zorgt voor stabiliteit en is voorbereid op fotografie. Als je geen fotografie overweegt is een Dobson-montering (hoewel die er goedkoop uitziet) stabieler dan een goedkope gammele montering op driepoot, zelfs als die laatste er "echter" uitziet.

Bedenk goed wat je WILT zien. Planeten? Deepsky (nevels ed.)? of wil je fotograferen, of alles tegelijk?