Zijn wij alleen in het heelal? (Govert Schilling)

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Sterrenkundigen maken jacht op planeten bij andere sterren, radioastronomen speuren naar signalen van buitenaardse beschavingen, geologen denken dat er lang geleden bacteriën geleefd hebben op Mars, en ondertussen vliegen er ufo’s door het luchtruim en doen verhalen de ronde over ontvoeringen door aliens.

Zijn wij alleen in het heelal? Is de aarde echt de enige bewoonbare planeet in het uitgestrekte universum, of wemelt de kosmos van het leven? En als dat zo is, lijken die andere levensvormen dan op ons? Kunnen we ermee communiceren? Komen ze ooit op bezoek?

Vragen over buitenaards leven zijn van alle tijden en definitieve antwoorden zullen waarschijnlijk nog lang op zich laten wachten. Maar in dit boek schetst wetenschapsjournalist Govert Schilling de actuele stand van zaken en praat hij de lezer bij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van astrobiologie.

Is ontstaan van leven onvermijdelijk? Komen bouwstenen van het leven uit de kosmos? Hoe levensbedreigend is het heelal? En hoe uniek is onze blauwe planeet? In een sprankelende dialoogvorm, die hij eerder toepaste in zijn succesvolle boek Wat was er voor de oerknal?, neemt Schilling ons mee op een onvergetelijke reis langs Marsbacteriën, exoplaneten en buitenaardse beschavingen.


Inhoudsopgave

- Woord vooraf

- De kosmische dierentuin

- Vliegende schotels

- Leven in het zonnestelsel

- Leven uit het heelal

- Exoplaneten

- SETI

- Zeldzame aarde

- Leven en kosmos

- Bibliografie


Mijn mening

Dit boek is op een hele speciale manier geschreven. Niet zoals het standaard boek over astronomie, maar in een dialoogvorm, waardoor je dit als een leesboek leest! Dat wil absoluut niet zeggen dat je niets uit dit boek leert. Integendeel, je leert er net veel van!

Schilling legt voor degenen die nog niet veel van dit onderwerp weten alle vragen die gesteld worden haarfijn uit. Degenen die al veel over sterrenkunde en buitenaards leven weten is dit boek ook hartstikke leuk om te lezen. Als je eenmaal in dit boek begonnen bent, is het moeilijk ermee te stoppen, heb je het uit, dan zul je het nog regelmatig uit de kast halen om het nog een keer te lezen!


Algemene informatie

Titel: Zijn wij alleen in het heelal

Auteur: Govert Schilling

Uitvoering: Paperback

Aantal pagina's: 110

Taal: Nederlands

Publicatie: 2002

ISBN: 90 6834 190 1Demelza Ramakers (1 november 2006)