Wat was er voor de oerknal? (Govert Schilling)

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Wat is er buiten de ruimte? Wat was er voor de tijd? Waar vond de oerknal plaats?


Het heelal spreekt tot de verbeelding. Sterrenkunde heeft iets mysterieus. Het gaat om abstracte zaken die ons voorstellingsvermogen tarten, maar niettemin deel uitmaken van de werkelijke wereld waarin wij leven.


In Wat was er voor de oerknal? geeft wetenschapsjournalist Govert Schilling (1956) op glasheldere wijze antwoord op de min of meer universele vragen die iedereen zich stelt wanneer de kosmologie in het nieuws is… vragen die betrekking hebben op het fundamentele wezen van het heelal. Waar ligt het middelpunt van het heelal? Kunnen wij terugkijken tot het moment van de oerknal? Wat is een gekromde driedimensionale ruimte? Hoe kan het heelal eindig en toch onbegrensd zijn? En is er ooit een tijd geweest zonder tijd?


Wat was er voor de oerknal? geeft het antwoord op al deze vragen. Het is een boeiende kennismaking met het onvoorstelbare, zonder dat het het voorstellingsvermogen van de lezer te boven gaat.


Inhoudsopgave

- Woord vooraf

- Ruimte

- Tijd

- Terugkijken in de tijd

- Roodverschuiving

- Uitdijing

- Gekromde ruimte

- Buiten de ruimte

- Voor de tijd

- Bibliografie


Mijn mening

Dit boek van Govert Schilling is, net als ‘Zijn wij alleen in het heelal?' in dialoogvorm geschreven. Deze keer gaat het over kosmologie en vragen als: 'wat is een gekromde driedimensionale ruimte' en 'kunnen wij terugkijken tot het moment van de oerknal?’


Dit boek is voornamelijk bedoeld voor mensen die nog niet zo heel veel van astronomie en met name kosmologie weten. Stap voor stap komen er onderwerpen aan bod die op een duidelijke en heldere manier uitgelegd worden.


Maar dit boek is ook een aanrader voor mensen die al wat verder zijn in de astronomie. En dan met name omdat Govert Schilling dit boek in dialoogvorm geschreven heeft. Op een andere manier dus dan de meeste boeken over sterrenkunde.


Algemene informatie

Titel: Wat was er voor de oerknal?

Auteur: Govert Schilling

Uitvoering: Paperback

Aantal pagina's: 118

Taal: Nederlands

Publicatie: 2002

ISBN: 90 6834 191Demelza Ramakers (1 november 2006)