The Arp Atlas of Peculiar Galaxies

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Boek Arp.jpg

De astronoom Halton Arp heeft in de jaren '60 een catalogus gemaakt van vreemdsoortige melkwegstelsels. Naast zijn catalogus is Arp een controversieel persoon geweest.

Zo stelt Arp dat de Big Bang en andere gangbare theorieën eens grondig herzien moeten worden

Het is een Engelstalig boek voor zowel theoretici als mensen die van praktische sterrenkunde houden. Een tijdje geleden raakte ik gefascineerd door de Arp-catalogus. 338 vreemdsoortige sterrenstelsels, waarvan een redelijk deel door amateurs zijn waar te nemen.

Ik heb het boek net binnen en ik ben verbluft: geen tijden heeft een stukje theorie gekoppeld aan praktijk me zo geboeid.

Naast een autobiografie van Arp is er een uitgebreid overzicht waar de theorie aan bod komt en enkele sterrenstelsels en quasars beschreven zijn. Een heldere beschrijving, niet te moeilijk van de mogelijke oorzaken van vervorming en getijdenwerking. Daarnaast is elke Arp (enkele bekende messiers zijn er ook tussen te vinden!) door amateurs gefotografeerd en stuk voor stuk beschreven door visueel waarnemers. Gelukkig geen overbewerkt hubble spul, maar een echte representatie in geinverteerde kleur (dus zwarte voorgrond/witte achtergrond) Klap op de vuurpijl zijn de opzoekkaartjes. Die moeten wel sterk zijn, want de meeste Arps zijn alleen fotografisch te vangen. Tenzij je een 20 of 30 inch telescoop hebt. Het is GEEN buitenboek. Daarvoor is het te mooi en te prijzig.

Aanrader voor diegenen die zich interesseren voor sterrenstelsels en/of de waarnemer met grotere telescoop die zich wil storten op het fotograferen of visueel waarnemen van deze fascinerende objecten.

Te koop bij De Koepel of bestellen via internet. Uitgever: Willmann-Bell.