Sky Vistas

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Skyvistas.jpg

Dit boek is speciaal geschreven voor hen die de sterrenhemel willen bekijken met verrekijkers of Richest-Field Telescopes (RFT). Sommige objecten (Plejaden, Noord Amerikanevel) zijn immers mooier te zien door een 11x80 dan een gewone telescoop omdat de laatste vaak een te klein beeldveld heeft. Maar gelukkig beschrijft het boek niet alleen objecten voor grote verrekijkers maar ook voor kleinere. Met name de 7x35, de 10x50 en de 11x80 worden genoemd, hoewel voor sommige beschrijvingen ook een 25x100 gebruikt blijkt te zijn.

Omdat de verrekijker als instrument is genomen heeft dat gevolgen voor de keuze van de objecten. Zo ligt de nadruk op open sterrenhopen en nevels, terwijl planetaire nevels en sterrenstelsels minder aan bod komen.

Behalve een beschrijving van de verschillende bezienswaardigheden bevat het boek ook een uitgebreide inleiding. Hierin wordt uitgelegd wat sterren zijn, hoe hun evolutie is, hoe ze zicht samenvoegen in sterrenhopen en sterrenstelsels, etc. Natuurlijk komen ook de verschillende type nevels aan bod. Overigens is deze inleiding soms woordelijk dezelfde als de inleiding in Night Sky Observer's Handbook. Na de inleiding worden in de daarop volgende hoofdstukken achtereenvolgens de open sterrenhopen beschreven, nevels, sterrenstelsels, bolhopen en planetaire nevels. Aardig is dat daarmee tevens uitgelegd wordt hoe de anatomie van melkweg er uitziet.

Boven alles is het boek een platenboek. De Duitse fotograaf Gerald Rhemann is verantwoordelijk voor het uitgebreide fotomateriaal. Deze bestaan uit 43 kleurenplaten (gebundeld in drie katernen) en talloze zwartwit-afbeeldingen die tussen de tekstgedeelten staan. De tekst zelf is geschreven door Craig Crossen die ook de schrijver is van een wat ouder werk, Binocular Astronomy (1992), dat min of meer als de voorganger van Sky Vistas is te beschouwen. Er zijn geen sterrenkaarten aanwezig.


Inhoudsopgave

- Preface

- Contents

- Acknowledgements

- Key to Abbreviations

- Captions to Color Plates

- Chapter 1

-- 1: The Stars

-- 2: Stellar Groups

-- 3: Nebulae

-- 4: Galaxies

- Chapter 2

-- 1: Summer Constellations

-- 2: Autumn Constellations

-- 3: Winter Constellations

-- 4: Open Clusters of Spring

- Chapter 3: The Milky Way and its Bright Nebulae

- Chapter 4: Galaxies and Galaxy Groups

-- 1: The Local Group

-- 2: Nearby Galaxy Groups

-- 3: Galaxy Groups in Leo

-- 4: The Coma-Virgo Galaxy Cluster

-- 5: Looking out of the Local Supercluster

- Chapter 5: Stars, Globulars, Planetaries

-- 1: Stars

-- 2: Globular Clusters

-- 3: Planetary Nebulae

- Sources

- General Index, Open Cluster Index, Bright Nebulae Index, Stellar Associations Index, Galaxies Index

- The Authors.


Mijn mening

Dit is zonder meer een van de mooiste boeken in mijn boekenkast. Het is een zwaar boek met glossy bladzijden. De diverse platen en foto's behoren tot de mooiste die ik ken. Tegelijk is dat het grote nadeel. Om de beschrijvingen te visualiseren moet je nog al eens zoeken en terug bladeren naar de betreffende afbeeldingen. Het boek heeft geen sterrenkaarten en dat vind ik toch wel een gemis. Hetzelfde geldt voor het ontbreken van afbeeldingen in de inleiding, bijvoorbeeld van een Hertzprung-Russeldiagram. Eigenlijk is het boek onleesbaar zonder een goede atlas met een redelijke diepgang qua magnitude en afgedrukte DSO's. De opbouw is voor het voorbereiden van een waarneemsessie niet echt handig. De objecten worden niet per sterrenbeeld of hemeldeel beschreven maar per objectsoort en dat betekent heel wat bladerwerk. De hierboven getoonde uitgebreide inhoudsopgave laat dit duidelijk zien. Een enkele keer is dat zelfs meer dan lastig. Zo wordt M16 zowel in het gedeelte over Open Clusters (blz 53) behandeld als in het gedeelte over nevels (blz 143). Dat is niet intuïtief.

Het boek is in het Engels geschreven en dat zal de meeste Nederlandse lezers geen problemen opleveren. Er zitten soms wat merkwaardige foutjes in de tekst. Zo wordt in de beschrijving van de emissienevels steevast het woord florescence gebruikt in plaats van fluorescence. Verder - en ik weet dat die gedachte bizar is - kan ik me soms niet aan de indruk onttrekken dat sommige gedeeltes uit een andere taal zijn vertaald. Dit geldt met name voor de gedeeltes na de inleiding. Onvermijdelijk zijn verder zaken als een niet correcte verwijzing naar een afbeelding, zoals de verwijzing op blz 45 (bij M25) naar foto 2.4 terwijl dat foto 3.4 blijkt te zijn.

De beschrijvingen van de objecten zijn uitgebreid. Duidelijk is dat ze zijn gemaakt door een ervaren waarnemer met behulp van goede verrekijkers onder een zeer heldere hemel. Ik vraag me af of we in Nederland met de zelfde openingen hetzelfde kunnen zien.Bovendien zouden de prachtige foto's bij argeloze lezers de verwachting kunnen opwekken dat door kijkers met het oog de zelfde beelden zijn te zien. Dat is zeker niet het geval.

Mijns inziens is het boek volkomen ongeschikt om in het veld te gebruiken. Wel is het een typisch leesboek en bedoeld om aan een tafel te lezen met een goede atlas ernaast. Het bevat en schat aan informatie. Met name heeft het mij goed geholpen de structuur van de Melkweg te doorgronden.


Algemene informatie

Titel: Sky Vistas, Astronomy for Binoculars and Richest-Field Telescopes

Auteurs: Craig Crossen (tekst), Gerald Rhemann (foto's)

Uitvoering: gebonden

Aantal pagina's: 281

Taal: Engels

Uitgever: Springer Verlag

Publicatiejaar: 2004

ISBN: 3-211-00851-9

--Hyperion 30 mei 2007 12:42 (CEST)