Optische verschijnselen

Uit Astrowiki
Versie door Demelza (Overleg | bijdragen) op 14 nov 2006 om 20:13

Ga naar: navigatie, zoeken

Brockenfiguur

Het Brockenfiguur is een spookachtig verschijnsel in de mist. Het is de schaduw van jezelf dat in de mist geprojecteerd wordt. De schaduw, die veroorzaakt wordt door de zon of volle maan, is driedimensionaal doordat de schaduw niet alleen op de mist geprojecteerd wordt, maar ook erin. Omdat mist niet overal even dik is en er dikkere en dunnere flarden langs drijven, lijkt het alsof het figuur beweegt. Rond de schaduw is vaak ook nog een glorie (halo) zichtbaar, zoals je die wel eens om de zon of maan ziet.


Het Brockenfiguur is zelden in Nederland waar te nemen, omdat Nederland een vrij vlak is. Om de schaduw te zien moet het heuvelachtig en mistig zijn. Als het mistig is, kun je wel zelf proberen het figuur na te bootsen door in een mistig, heuvelachtig gebied in de koplamp van een auto te gaan staan. Het Brockenfiguur dankt zijn naam aan een Duitse berg, omdat het verschijnsel hier vaak wordt waargenomen.

Brocken12.JPG


Halo's rond zon en maan

De meest voorkomende optische verschijnselen in de atmosfeer zijn halo’s kringen rond de zon of maan. Ze zijn er in veel verschillende soorten en maten. Een van de meest bekende zijn bijzonnen (of bijmanen). Zij verschijnen als twee heldere vlekken naast de zon of maan. Vaak zijn ze te zien in combinatie van een kleine halo. Een andere verschijning is de lichtzuil. Meestal is deze wit, maar als de avondlucht rood kleurt, zal de lichtzuil meekleuren. De lichtzuil is een verlengde van een ander optisch fenomeen, namelijk de onderzon. De onderzon is slechts te zien vanuit een vliegtuig of vanaf een berg. Deze onderzon is wit. Soms wordt deze door de juiste atmosferische omstandigheden uitgerekt tot een lichtzuil.

Pillarmaine orloski1.JPG


Groene flits

De groene flits is over het algemeen een vrij vaak voorkomend fenomeen, maar zelden met het blote oog te zien. De groene flits wordt veroorzaakt door het afbuigen van het licht in de atmosfeer en is te zien wanneer de zon ondergaat. De zon zend veel kleuren licht uit, waarvan blauw en groen aan het einde van het spectrum zitten. Na filtering in de atmosfeer blijven voornamelijk de kleuren rood, oranje en groen over. De breking van het licht is het grootst aan de horizon, zodoende dat het laatste stukje ondergaande zon groen kan kleuren.

Niet veel mensen hebben de flits gezien. Dat komt omdat deze maar enkele seconden zichtbaar is en de atmosfeer zeer schoon moet zijn. Ook moet je uitkijken op een horizon die scherp is, met andere woorden: het moet een vlak terrein zijn. Uitkijken over de zee is daarom het beste.

Groene flits.GIF


Luchtspiegelingen

Regenbogen

Wolkenbogen

Wolkenstralen