Missie Delta (Sander Koenen)

Uit Astrowiki
Versie door Demelza (Overleg | bijdragen) op 1 nov 2006 om 15:15

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Algemene informatie

Titel: Missie DELTA

Auteur: Sander Koenen

Uitvoering: Paperback

Aantal pagina's 128

Taal: Nederlands

Publicatie: 2004

ISBN: 90 5956 087 6


Beschrijving

Iedereen kent de beelden. Astronauten in auto’s op de maan, gewichtloos in het internationale ruimtestation of ‘wandelend’ door het pikzwarte heelal aan slechts een enkele kabel. Wat bijna niemand ziet is de wereld achter deze missies. Welke trainingen moet een astronaut doorlopen, welke ontberingen doorstaan?


Maak kennis met ESA-astronaut André Kuipers, zie zich als tienjarig jongetje al afvroeg wat er voor bij de aarde zou zijn. Reis samen met hem af naar Sterrenstad voor simulaties van bloedstollende, bijna levensechte ruimterampen en volg alle voorbereidingen voor zijn ruimteavontuur.


Helemaal klaar voor de reis? Dan volgt lift off voor missie DELTA. In het International Space Station, vierhonderd kilometer boven de aarde, gaat een nieuwe wereld open. Eén waar de zon elke dag zestien keer opkomt, waar boven en onder niet bestaan en waar water nooit in druppels naar beneden valt.


Hoe is het om te leven voorbij de dampkring? Hoe plas je bijvoorbeeld in de ruimte? Wat zie je als je uit het raam kijkt? En welke wetenschappelijke experimenten kun je echt alleen in een ruimtelaboratorium uitvoeren?


Eenmaal terug op aarde begint al snel een nieuwe reis. Niet naar een plaats of gebied, maar naar de toekomst. Waarheen leidt de weg die begon met Joeri Gagarin en voetstappen op de maan? Hoe ver zullen we komen op onze ontdekkingsreis door het heelal?


Sander Koenen (1980) is freelance-journalist en schrijft over de meest uiteenlopende onderwerpen. Door zijn bijzondere voorliefde voor wetenschapsjournalistiek kwam hij in de wereld van ruimtevaart en sterrenkunde terecht. Daarover bericht hij ondermeer in het populair-wetenschappelijk maandblad KIJK.


Inhoudsopgave

- Ruimtevaart in vogelvlucht

- Astronauten gezocht

- Het ticket ligt klaar

- Extra bijlage

- International Space Station

- Lift off voor missie DELTA

- De maan, Mars en verder

- DELTA-agenda

- Voor wie meer wil weten

- Dankwoord


Mijn mening

Dit boek gaat over missie DELTA, die in april 2004 plaatsvond. Niet alleen worden alle details van deze missie besproken, maar ook behandeld de auteur een stukje geschiedenis van de ruimtevaart, het International Space Station, welke trainingen een astronaut moet doorlopen, en natuurlijk alles over de Nederlandse astronaut André Kuipers.

Het boek is makkelijk leesbaar, en de hoofdstukken zijn duidelijk ingedeeld. Ook staan er heel mooie foto’s in. Het is geschreven voor iedereen die geïnteresseerd is in de ruimtevaart en met name missie DELTA. Omdat Sander Koenen de tekst makkelijk leesbaar houdt en een korte samenvatting van de geschiedenis van de ruimtevaart geeft, kan iedereen, met of zonder ervaring met de ruimtevaart, dit boek goed lezen.


--Demelza 1 nov 2006 16:15 (CET)