LRGB techniek in Photoshop voor DSLR

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Een DSLR maakt doorgaans alleen kleurenfoto's, en we kunnen daardoor normaal gesproken niet de voordelen van het bewerken van verschillende kanalen gebruiken. Er is een heel simpele methode waardoor je zelf een L-kanaal kan maken en deze kunt gebruiken om het beeld op een subtiele manier scherper te maken, zonder de kleuren aan te tasten.

Stap 1:

Open de foto in Photoshop, mijn originele foto ziet er als volgt uit;

2011-02-04-M-42-original.jpg

Stap 2:

Kies in het menu "image" de optie "duplicate". Er komt nu een kopie van de bestaande foto in een separaat bestand.

Stap 3:

Kies in [u]de kopie van je originele foto[/u] in het menu "image" in het submenu "mode" voor Grayscale. Bevestig dat je de kleureninfo echt wil verwijderen... (daarom ook in de kopie doen)

Stap 4:

Nu heb je het L-kanaal en kun je deze naar hartelust bewerken. de manier waarop dit kanaal wordt bewerkt, laat je later in de originele foto details benadrukken, of juist niet. Bij sterrenstelsels kun je bijvoorbeeld dit beeld scherper maken om bepaalse H II gebieden te benadrukken. In mijn voorbeeld gebruik ik het om de fijne structuren van de Orion nevel te benadrukken. Het scherpen van foto's kun je doen d.m.v. "unsharp mask" in het filter menu, of diverse andere filters (iedereen zal daar zijn of haar voorkeur hebben). Hieronder een bewerkt Lum-kanaal:

2011-02-04-M-42-L.jpg

Stap 5:

Als het L-kanaal (de zwart/wit kopie van de foto) klaar is, selecteer dan men crtl + a de hele foto (Pas op; eventuele layers weer op achtergrond reduceren!). Open weer de originele foto, en met crtl + v plak je de filter zo op de foto. Nu bedekt hij de kleurenversie, maar bij de blending modes van de layers, kun je de optie Luminosity kiezen, nu zie je het rewsultaat! Het effect kan in sterkte worden aangepast, door de opacity aan te passen, hierdoor krijg je een heel precieze manier om precies de juiste scherpte toe te passen.

Het uiteindelijke resultaat ziet er dan zo uit (ik heb het effect een beetje overdreven zodat men het beter herkent...)

2011-02-04-M-42-LRGB.jpg


Deze wiki is geschreven door Fredrick.