Het stacken van foto's in Photoshop

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Inleiding

Ik schrijf deze kleine tutorial naar aanleiding van het maken van vijf foto's van Orion, zonder gebruik gemaakt te hebben van een volgmotor. Door het bewegen van het sterrenbeeld aan de hemel lukte het me niet om een goed resultaat te krijgen met RegiStax en Deepskystacker, dus ik heb dit keer gebruikt gemaakt van Photoshop om de opnamen te stacken. Het kost iets meer werk, omdat je ieder beeld zelf uit moet lijnen, maar wellicht hebben sommigen er iets aan. Er bestaan ongetwijfeld andere manieren om dit voor elkaar te krijgen met behulp van Photoshop, maar deze lijkt me het eenvoudigst.

Het uitlijnen en samenvoegen

Omdat niet op elke opname dezelfde sterren te zien zijn door de draaiing van de aarde om zijn as, is het belangrijk dat de sterren die je gedurende het maken van de foto's van het begin tot het einde in beeld hebt gehad goed uitlijnt. Start Photoshop op, selecteer de foto's die je wilt 'stapelen' en sleep deze naar het programma, zodat ze allemaal geopend worden. We nemen de eerste opname als de 'basisfoto' van het stackproces. Als het goed is, krijg je zoiets te zien:

Tut.001.jpg

Kopieër nu de eerstvolgende foto naar de basisopname. Indien je hebt gevolgd zie je dat de sterren ietsjes verschuiven bij het plakken. Als het goed is heb je nu een 'Background' en 'Layer 1'. Selecteer de zojuist gekopieërde foto en kies voor 'Difference'.

Tut.002.jpg

Zoals je kunt zien, is de foto nu een stuk donkerder geworden. Door dit in te stellen wordt het verschil tussen de positie van de sterren op beide opnamen goed zichtbaar. Versleep 'Layer 1' zo dat de sterren precies op elkaar vallen. Als je dit goed doet zijn er bijna geen sterren meer zichtbaar. Om de foto's zo goed mogelijk uit te lijnen raad ik je aan op 100% te werken. Uiteindelijk zag ik het volgende:

Tut.003.jpg

Alleen de helderste sterren, zoals Betelgeuze en Rigel in mijn geval, zijn nu nog zichtbaar. Kies nu weer voor 'Normal' in plaats van 'Difference' en zet de 'Opacity' op 50%. Van iedere foto is nu de helft zichtbaar. Op mijn opname zijn de bomen nu nog vager dan ze al waren, omdat je logischerwijs alleen de sterren goed hebt uitgelijnd. Om de twee opnamen samen te voegen doe je het volgende:

Tut.004.jpg

Als je de foto nu op de originele resolutie bekijkt, zie je dat een deel van de ruis al is verdwenen. Herhaal het bovenstaande proces nu met de andere foto's die je wilt stacken. De zojuist gestackte opname is nu de 'Background' en de foto die je op deze combinatie wilt stapelen is nu 'Layer 1', en zo ga je ook verder met de andere opnamen.

Het resultaat

Na alle foto's gestackt te hebben en wat met de curves en levels in Photoshop gespeeld te hebben, kreeg ik dit als eindresultaat. De opnamen zijn gemaakt vanuit het lichtvervuilde Eindhoven met een Pentax K10D, die ik vijf keer tien seconden heb laten belichten op ISO 800 en F/9. De ruis die dit teweegbracht, is door het stacken zo goed als verdwenen. Bedankt voor het lezen en veel succes met het bewerken van je astrofoto's!

Tut.005.jpg

Deze tutorial is geschreven door Freek.