Het Verrekijkerhandboek (Jan van Daalen)

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Over telescoop-optiek zijn diverse boeken te lezen, denk hierbij aan bijvoorbeeld "How to make a telescope" van Texereau of "Telescope Optics" van Vennegoor/Rutten. Verrekijkers is een heel ander verhaal. De meeste amateurs gebruiken hun verrekijker vrij vaak naast hun telescoop. Het werkt snel "tussen de wolken door" en het beeld is rechtopstaand: dat is een groot voordeel, zo leer je met een sterrenkaart bij de hand de hemel het snelst kennen. Met een telescoop is dat een heel stuk moeilijker.

De keuze uit verrekijkers is werkelijk enorm, van 25 tot 2500 euro kan je wel stellen. Om je wat meer achtergrond te verschaffen m.b.t. verrekijkers is het verstandig om dit boek te lezen, hier wordt uitgelegd waarom een Leica Ultravid echt wel anders is dan een Lidl 10x50 en waarom het prijsverschil van 2000 euro gerechtvaardigd is.

Het boek begint met een algemene verhandeling over verrekijkers, daarna wordt meer in detail getreden m.b.t. de types prisma's, coatings, hoe werkt het oog. Ook de astronomie wordt in een apart hoofdstuk behandeld.

Aan het eind worden de "grote huizen" Zeiss, Swarovski en Leica afzonderlijk behandeld.

Als je een standaard 10x50 gebruikt en een opstap wilt maken naar een meer "serieuze" verrekijker, kan dit boek je daarmee goed helpen. Je komt beslagen te ijs als je de winkel binnenloopt en daarmee kom je tot een keuze die beter past bij je wensen en budget!

Echte tip. Als je trouwens na de aanschaf van het Verrekijkerhandboek bij Jan van Daalen een verrekijker koopt, krijg je het geld van het boek terug.