Een kleine geschiedenis van bijna alles (Bill Bryson)

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

'Hoe kunnen ze weten hoe en wanneer het heelal begon en hoe het was toen het begon? Hoe weten ze wat er zich in een atoom afspeelt? En dan nog de vraag - misschien wel bovenal - hoe kan het dat wetenschappers vaak van alles lijken te weten, maar nog steeds geen aardbeving kunnen voorspellen of ons zelfs maar vertellen of we een paraplu moeten meenemen naar de races van volgende week woensdag?'


In 'Een kleine geschiedenis van bijna alles' onderneemt Bill Bryson zijn meest avontuurlijke reis tot nu toe: die door het leven zelf. Met hetzelfde enthousiasme en dezelfde nieuwsgierigheid als waarmee hij vele landen op de wereld bezocht en beschreef, legt hij nu de geschiedenis van het leven op aarde vast. Al zijn hele leven heeft Bryson zich afgevraagd of het mogelijk was de essentiële onderwerpen van belangrijke wetenschappen als geologie, scheikunde, paleontologie en astronomie, waarin de geheimen van het leven besloten liggen, op een duidelijke en spannende manier op te schrijven. Het resultaat van deze jarenlange obsessie is dit boek, waarin Bryson deze ingewikkelde zaken niet alleen ontsluiert maar ze ook op heldere, spannende en meeslepende wijze beschrijft.


Inhoudsopgave

Deel 1: Verdwaald in de kosmos

Deel 2: De grootte van de aarde

Deel 3: Een nieuw tijdperk wordt geboren

Deel 4: De gevaarlijke planeet

Deel 5: Het leven zelf

Deel 6: De weg naar ons


Mijn mening

Een geweldig boek voor degenen die (zoals de titel al zegt) meer willen weten over de geschiedenis van bijna alles. Het boek leest weg als een leesboek. Bryson heeft in dit boek niet al te moeilijke termen gebruikt. Daar waar hij dat wel doet geeft hij meteen een uitleg. Je kunt de hoofdstukken afzonderlijk lezen, maar ik vermoed dat weinig mensen dat ook daadwerkelijk zullen doen.


Dit boek is geschreven voor iedereen die zich interesseert voor de aard van het leven in de meest brede zin van het woord. Er worden veel vakgebieden aangehaald, zoals astronomie, paleontologie en nog veel, veel meer. Bryson heeft het boek in een begrijpelijke taal geschreven, zodat ook mensen die zich niet zo bezighouden met deze onderwerpen, goed mee kunnen komen.


Algemene informatie

Titel: Een kleine geschiedenis van bijna alles

Auteur: Bill Bryson

Uitvoering: Paperback

Aantal pagina's: 512

Taal: Nederlands

Publicatie: 2004

ISBN: 90 450 0970 6Demelza Ramakers (1 november 2006)