Deep Sky Reiseführer: verschil tussen versies

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(geen verschil)

Versie van 4 jun 2007 om 14:18

Beschrijving

Deepskyreisefuehrerklein.jpg

Dit is inmiddels de derde druk van dit boekwerk, dat voor de Duitstaligen een gat in de markt bleek te zijn. De eerste twee drukken waren snel uitverkocht. Waren die eerste twee drukken gelijk, deze derde druk is herschreven en uitgebreid met een uitvoerige inleiding.

Centraal staat het bekijken van Deep Sky-objecten vanaf het blote oog to en met middelgrote kijkers (15 cm). De 300 mooiste objecten van zowel de Noordelijke als Zuidelijke hemel worden uitvoerig besproken in tekst en afbeelding. Die afbeeldingen bestaan niet alleen uit foto's maar ook uit tekeningen zodat de lezer een duidelijk idee krijgt wat hij verwachten kan als hij zelf gaat kijken. 366 Andere objecten worden alleen tekstueel behandeld.

Gelukkig bevat het boek ook overzichtskaarten. Hiermee is de lokatie van de diverse DSO's te zien maar bovenal ook hun onderlinge relatie. De sterren op deze kaarten gaan tot een magnitude 7. Na de tien hoofdkaarten volgen vijf pagina's met detailkaarten onder andere van Orion, Auriga (de "Voermannetjes") en de Magellaanse Wolken. Direct aansluitend volgen 12 pagina's widefield kleurenfoto's van onder andere de Melkweg. Deze zijn een fraaie aanvulling op de sterrenkaarten.

Het belangrijkste deel van het boek is de beschrijving van de 666 DSO's. Deze worden aan de hand van een indeling in sterrenbeelden behandeld. Voor de mooiste zijn afbeeldingen gegeven, ongeveer 300.

Behalve dit boek is een ook een losse atlas beschikbaar die alle hier beschreven objecten toont, de DeepSky Reiseatlas. Bovendien is een (Duitstalig) forum aanwezig waar de schrijver zelf ook actief aan meedoet. De index met alle behandelde DSO's is als pdf gratis te downloaden.


Inhoudsopgave

- Vorwort

- Benutzungshinweise

- Deep Sky Grundlagen

-- Instrumente für Deep-Sky-Beobachter

-- Wissen für Deep-Sky-Beobachter

-- Techniken für Deep-Sky-Beobachter

-- Deep-Sky-Objekte

- Deep Sky Atlas

- Deep Sky Ziele

- Index


Mijn mening

Dit is een van mijn favoriete boeken. De tekst is helder en duidelijk en leest plezierig. Het geheel is buitengewoon bruikbaar door de goede combinatie van foto's en tekeningen. Ook de binding is goed. het is goed open te klappen en neer te leggen zonder dat het zal dichtklappen. Een duidelijk voordeel is dat het boek te lezen is zonder dat andere boeken noodzakelijk zijn, zoals een aparte atlas.

Het is bedoeld om in het veld te gebruiken. Dan is een atlas wel noozakelijk. Een mogelijke keus daar bij is natuurlijk de bijpassende atlas (Deep Sky Reiseführer), hoewel ik persoonlijk een lichte voorkeur heb voor de Pocket Sky Atlas vanweg de handzaamheid en het feit dat daar meer objecten in staan.

Ook hier staan enkele foutjes. Zo is op pagina 32 in tabel 28 een foutieve afkorting voor micrometer genomen (mm in plaats van μm. Op pagina 34 staat in tabel Ha in plaats van Hα. Een volledige lijst van errata is te vinden op deze website.


Algemene informatie

Titel: Deep Sky Reiseführer (3e druk)

Auteurs: Ronald Stoyan

Uitvoering: gebonden

Aantal pagina's: 307

Taal: Duits

Uitgever: Oculum Verlag

Publicatiejaar: 2004

ISBN: 3-9807540-7-3


--Hyperion 4 jun 2007 16:18 (CEST)