Deep Sky Reiseatlas

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Deepskyatlas.jpg

Deze atlas is onlosmakelijk verbonden met het boek Deep Sky Reiseführer van Stoyan. Alle objecten die daar beschreven zijn staan in deze atlas. Na enkele korte inleidende pagina's wordt de gehele sterrenhemel in 38 kaarten getoond. Men koos ervoor om de linkerpagina - als je de atlas goed legt; de bovenste pagina - te gebruiken voor een korte beschrijving van de objecten van de kaart die zelf aan de rechter/onderkant is afgedrukt. Een aantal sterren in de beschrijving geeft aan of het object makkelijk dan wel moeilijk is te observeren.

666 Deep Sky objecten worden beschreven en getoond. De kaarten bevatten 20.000 sterren en gaan tot magnitude 7,5. De schaal is 2 graden per centimeter. De kaarten volgen de RA en omvatten 30 graden aan declinatie. De DSO's zijn gemakkelijk te herkennen omdat ze omgeven zijn door cirkels die overeenkomen met die van een Telradzoeker.

Het formaat komt overeen met A4. De bladzijden zijn geplastificeerd en gebonden met een ringband zodat deze goed open is neer te leggen of makkelijk in de hand gehouden kan worden.


Inhoudsopgave

- Vorwort

- Konzeption

- Tipps zur Kartenseite

- Tippe zur Datenseite

- Karte

- Tabelle


Mijn mening

Ik vind de kaarten erg overzichtelijk en duidelijk. Ook in het donker bij rood licht. Door de Telradcirkels weet je snel waar de DSO's staan. Persoonlijk vind ik het boek wel wat te zwaar (bijna 700 gr) om echt naast de telescoop in de hand te kunnen houden. Een tafel of stoel is eigenlijk wel noodzakelijk. Met een Red Dot Finder is het een prima atlas. Tenminste als je het object snel vinden kunt. Als je echt moet zoeken vermindert de bruikbaarheid omdat er voor starhopping wat te weinig sterren in staan. Dan zou je meer hebben aan de Uranometria of de Star Guide van Szabó, die tot magnitude 9 gaat.

Foutief is de plaats van M2 (kaart 23). Deze is te noordelijk ingetekend. Dit ontdekte ik tijdens een sessie in Frankrijk.

De grote concurrent is waarschijnlijk de Pocket Sky Atlas. Persoonlijk heeft deze mijn voorkeur vanwege het handzamer formaat en het feit dat er meer objecten en sterren in worden getoond. In de praktijk gebruik ik ze nu naast elkaar: voor een snel overzicht de Reiseatlas, voor meer detail de Pocket Star Atlas.

Samenvatting

+ ringband.

+ redelijk detailniveau.

+ Vele typen objecten.

+ omschrijvingen van objecten.


- Duitse taal (zal waarschijnlijk niet tot problemen leiden.)


Score voor beginners: 8

Score voor gevorderden: 8


Algemene informatie

Titel: Deep Sky Reiseatlas

Auteur: Michael Feiler, Philip Noack

Uitvoering: Ringband, softcover

Aantal pagina's: 80

Taal: Duits

Uitgever: Oculum Verlag

Publicatiejaar: 2005

ISBN: 3-938469-05-6 / 978-3-938469-05-7

--Hyperion 14 aug 2007 15:01 (CEST)


Review van de 2008 editie

Een late Sinterklaas of vroege Kerstman trakteerde mij op de Deep Sky Reiseatlas uit 2008 (2e druk, ondertitel: “Sternhaufen, Nebel und Galaxien schnell und sicher finden”). De auteurs zijn Michael Feiler en Philip Noack. Het is een uitgave van Oculum Verlag. Dit is de tweede atlas die ik in mijn bezit heb, naast de Pocket Sky Atlas.

Algemeen

Het gaat bij de Deep Sky reiseatlas 2008 om de ‘verbesserte 2. Auflage’ ten opzichte van de uitgave uit 2005, die ik eenmaal intensief heb mogen bestuderen maar – voor de goede orde – niet in mijn bezit heb. Zie hierboven voor een eerdere review van de uitgave uit 2005 van Hyperion.

Volgens het voorwoord van de auteurs zijn de kernwaarden van de uitgave uit 2005 consequent behouden. Het gaat dan onder andere om het aantal opgenomen DSO’s (666 stuks: ik denk dan “Jede Konsequentz führt zum Teufel!”), het formaat van de atlas (A4), het geplastificeerd materiaal, de kaartindelingen, de Telrad-cirkels, de link met de Reiseführer en de prijs (ja Sternfreunde, deze atlas kost bij dekoepel.nl 31 euro). Inderdaad tonen de nog steeds 38 kaarten op de onderste pagina de gehele sterrenhemel tot magnitude 7,5 waardoor nog steeds meer dan 20.000 sterren in de atlas zijn opgenomen; de schaal op de kaarten is nog steeds 2 graden per centimeter; de kaarten volgen nog steeds de RA en omvatten nog steeds 30 graden aan declinatie. De pagina's van de atlas zitten nog steeds in een ringband.

Op de bovenste pagina zijn ook nog steeds de omschrijvingen van de DSO’s opgenomen die op de onderste pagina ook nog steeds staan afgebeeld in hun respectieve sterrenbeelden.

Wat is er vernieuwd?

Gibts etwas neues? Jawohl. Hoewel de opbouw van de atlas nog steeds de lijn uit 2005 volgt, is de eerste vernieuwing dat er meer ruimte voor detailkaartjes gereserveerd. In die detailkaartjes, die op de bovenste pagina’s zijn afgebeeld, wordt ingezoomd op meer dan 300 van de 666 DSO’s. De schaal op de detailkaartjes is een halve graad per centimeter; sterren worden tot een magnitude van 10 getoond.

De tweede vernieuwing is dat de eigennamen van bekende sterren in de afbeeldingen van de sterrenbeelden zijn te vinden. Dit komt per sterrenbeeld vaak neer op het benoemen van één of twee bekende sterren.

De derde en laatste vernieuwing is dat de Engelstalige benamingen van DSO’s nu ook zijn opgenomen bij de omschrijvingen van de objecten. Deze benamingen zijn schuingedrukt.

Mijn oordeel

Met inachtneming van de vernieuwingen ten opzicht van de versie uit 2005 die ik hierboven signaleerde, vind ik de Deep Sky Reiseatlas goed werken. Ik plaats enkele nadere opmerkingen en kanttekeningen.

Formaat en gewicht De auteurs noemen het A4 formaat een praktische formaat. Daar kun je over discussiëren. Zoals Hyperion in zijn eerdere review aangaf, is de grote concurrent de Pocket Sky Atlas. Die is iets minder dan de helft kleiner. Voor observaties in het veld vind ik het A4-formaat relatief groot, maar hij past in mijn oculairenkoffer. Een voordeel is nog – althans in theorie – dat je het A4 formaat als ondersteuning voor eventuele schets-activiteiten kunt gebruiken.

Mede door zijn formaat weegt de Deep Sky Reiseatlas 664 gram. De Pocket Sky Atlas weegt overigens iets minder dan de helft, namelijk 361 gram. Het gewicht wordt ook bepaald doordat de pagina’s zijn geplastificeerd. Hoewel de Pocket Sky Atlas ook in waterafstotend materiaal is uitgevoerd, lijkt de uitvoering van de Deep Sky Reiseatlas beter.

Detailkaartjes en objectomschrijvingen Voor het overzicht in de te observeren windrichting kan worden volstaan met de grotere kaarten op de onderste pagina’s, terwijl de detailkaartjes en de omschrijvingen zijn afgebeeld op de bovenste pagina’s.

De detailkaartjes zijn logisch opgebouwd qua volgorde en belangrijkheid en staan op dezelfde pagina als de omschrijvingen. Daardoor kan je mijn inziens (vaker) volstaan met slechts het gebruik van één pagina; de bovenste pagina. Deze bundeling van informatie vind ik goed werken. De detailkaartjes zelf zijn overzichtelijk en bevorderen het opzoeken van objecten.

Ik kan niet zo goed inschatten hoevéél meer kwalitatieve informatie nu op detailniveau is toegevoegd in de Deep Sky Reiseatlas 2008 ten opzichte van de uitgave uit 2005. Ik heb in ieder geval al een paar keer dankbaar gebruik gemaakt van de detailkaartjes bij het opzoeken en ontleden van DSO’s. Zo heb ik onlangs NGC 891 gevonden met behulp van een detailkaartje – al starhoppend – en eerder dit jaar in Kollase wees een detailkaartje uit dat de HII regio in M33 NGC 604 was. Dit soort informatie vind je niet in de Pocket Sky Atlas, hoewel die atlas an sich veel meer (maar soms te veel) informatie bevat.

De objectomschrijvingen zelf zijn kort en bondig opgebouwd en tonen achtereenvolgens de magnitude van de objecten, de grootte, de helderheid van het object en de bepaalde bijzonderheden daarin (bijvoorbeeld de helderheid van de centrale ster) en de afstand tot het object.

De sterclassificatie in de objectomschrijving geeft aan of het object de moeite waard is. Daarmee is de atlas tegelijkertijd ook een gids, zeker omdat het aandacht besteedt aan verschillende soorten objecten. Voor uitstapjes waarop geen waarneemlijstje beschikbaar is, is dat best prettig.

Conclusie

Deze Sternfreund kan zijn Gutachtung geven. Gezien de detailkaartjes en de goede omschrijvingen vormt de Deep Sky Reiseatlas een aanwinst en daarmee een aanvulling op de Pocket Sky Atlas. De Deep Sky Reiseatlas gaat vaker mee het veld in.

--- joostjohan – 20/12/2009