Celestron C8 (20cm)

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Celestron C8 ( 20 cm F10) De C8 is een allround kijker. Vergelijk m met een goede middenklasser. Met een lange brandpuntsafstand geschikt voor planeten en aardig voor deep sky. Compact model Schmidt-Cassegrain kijker van ongeveer 7 kilo (afhankelijk van uitvoering). Deze kijker van het befaamde merk Celestron is een klassieker sinds de jaren 70. Niet uitzonderlijk goed in beeldkwaliteit door de grote obstructie, maar inzetbaar voor de meeste objecten.


Instant waarnemen! Er was eens een tijd dat ik vóór het waarnemen een uur moest inplannen om de C8 op te bouwen. Een zware montering, dito accublok en alle uitlijning van dien. Even snel waarnemen met de C8 was er niet bij. Ik heb in die periode overwogen de C8 weg te doen en mijn ED80 kijkertje te houden. De ED80 is lekker transportabel en vanwege de Turkije reis heb ik een azimutale montering gekocht: de Vixen Porta.

Dat is een heel fijn monterinkje voor kijkers tot 5 kilo. Mijn C8 weegt zonder toeters en bellen 6,5 kilo. Dus geen C8 op de porta.

Althans! Totdat de komeet 73p in beeld kwam. Ik was met beide telescopen aan het fotograferen en moest de C8 even kwijt op de porta.

C8 op porta.jpg

En tot mijn gigagrote verbazing was deze uiterst stabiel!


Deze zomervakantie besloot ik na lang wikken en wegen de C8 op de porta mee te nemen. Hiervoor heb ik alle toeters en bellen van de C8 verwijderd, de superlichte red dot finder als zoeker gebruikt. Een volledige C8 in light-opstelling. Draagbaar en verplaatsbaar is het motief! De C8 wordt nu vervoerd in een Rode Rugzak, de oculairs en opzoekkaartjes in een LIDL-fototasje. Ik kan de C8 op mijn rug dragen, het fototasje over mijn schouder en ik heb beide handen vrij om de lichte Porta Montering mee te dragen. Dat is nou typisch Grijp & Ga. Het hele handeltje staat binnen 2 minuten! Zonder boutjes of moertjes los of vast te draaien! (ok de zwaluwstaart wel)

O ja, collimeren van de c8 is met Bobs Knobs een peulenschil.

C8 ingepakt.jpg

--Nop 3 nov 2006 21:27 (CET)