Burnham's Celestial Handbook deel 1, 2 en 3

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Burnham's Celestial Handbook (revised edition 1977) is een mooi naslagwerk voor de waarnemer. Het bestaat uit 3 delen, te weten:

- Deel 1: Andromeda through Cetus

- Deel 2: Chamaeleon though Orion

- Deel 3: Pavo through Vulpecula.

Het eerste deel behandeld basiskennis m.b.t. waarnemen (coordinatenstelsel, maginituden etc.) om te vervolgen met gedetailleerde beschrijvingen van sterrenbeelden. Deel 2 en 3 gaan daar verder. Het beschrijft alle sterrenbeelden, maar de meeste informatie wordt gegeven voor de sterrenbeelden van het noordelijk halfrond.

Wat mij vooral boeit aan de boeken zijn de extra notities die Burnham bij diverse objecten plaatst en die prachtige klassieke Mount Palomar 200inch foto's. Het betreft vooral resultaten uit wetenschappelijk onderzoek. Hiermee krijg je meer kennis en inzicht m.b.t. de objecten die je waarneemt. Dit is juist ook wat deze boeken onderscheidt van diverse andere amateur-astronomie waarneem atlassen. Het onderdeel over Orion bijvoorbeeld omvat 74 bladzijden en Sagittarius zelfs 97!

Wat ook niet onbelangrijk is, is de schat aan informatie m.b.t. interessante sterren. Het betreft Novae, dubbelsterren en veranderlijken. De belangrijkste sterren van ieder sterrenbeeld worden uitvoering behandeld.

Omdat de laatste revisie dateert uit 1977 zijn enkele zaken in het boek achterhaald, toch vind ik het juist interessant om te lezen waar de stand van de wetenschap toen was m.b.t. (amateur)astronomie.

Een genot om te lezen en zeer interessant voor de wat meer ervaren waarnemer.

Het boek is ook online te lezen, google er even op en je vindt hem meteen.