Bewerken van Bouw je eigen satelliet-hoogtemeter

Ga naar: navigatie, zoeken

Waarschuwing: u bent niet aangemeld. Uw IP-adres wordt opgeslagen als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u aanmeldt of een gebruiker aanmaakt verschijnen uw bewerkingen onder uw gebruikersnaam, naast andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden.

Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt.

Controleer voor het opslaan of het resultaat gewenst is.
Huidige versie Uw tekst
Regel 120: Regel 120:
  
  
Plaats de onderkant van de letter T op je oogkas. Vanaf dat punt kan je naar de linker- en rechterbovenkant van de T kijken en de hoek daartussen (''α'') is dan precies 20 graden. Je gaat als volgt te werk. Wanneer je een satelliet voorbij ziet komen richt je bouwwerk op de satelliet wanneer deze op zijn hoogte punt aan de hemel staat. Je houdt je bouwwerk stil en je klikt op start van je stopwatch als je de satelliet langs de rechterbovenkant van de T ziet. Je drukt op stop wanneer je de satelliet langs de linkerbovenkant van de T ziet. In dit gemeten tijdsverschil heeft de satelliet dus een booghoek van 20 graden aan de hemel afgelegd. Vervolgens schat je de hoek die de satelliet (op zijn hoogte punt) maakt met de horizon. Dit is hoek ''β''. Dit kan je natuurlijk precies bepalen met een boog gradenmeter. Het enige dat je nu hoeft te doen is de onderstaande grafiek erbij te pakken.
+
Plaats de onderkant van de letter T op je oogkas. Vanaf dat punt kan je naar de linker- en rechterbovenkant van de T kijken en de hoek daartussen (''α'') is dan precies 20 graden. Je gaat als volgt te werk. Wanneer je een satelliet voorbij ziet komen richt je bouwwerk op de satelliet wanneer deze op zijn hoogte punt aan de hemel staat. Je houdt je bouwwerk stil en je klikt op start van je stopwatch als je de satelliet langs de rechterbovenkant van de T ziet. Je drukt op stop wanneer je de satelliet langs de linkerbovenkant van de T ziet. In dit gemeten tijdsverschil heeft de satelliet dus een booglengte van 20 graden aan de hemel afgelegd. Vervolgens schat je de hoek die de satelliet (op zijn hoogte punt) maakt met de horizon. Dit is hoek ''β''. Dit kan je natuurlijk precies bepalen met een boog gradenmeter. Het enige dat je nu hoeft te doen is de onderstaande grafiek erbij te pakken.
  
  

Let op: alle bijdragen aan Astrowiki worden geacht te zijn vrijgegeven onder de Public Domain (zie Astrowiki:Auteursrechten voor details). Als u niet wilt dat uw tekst door anderen naar believen bewerkt en verspreid kan worden, kies dan niet voor "Pagina opslaan".
Hierbij belooft u ons tevens dat u deze tekst zelf hebt geschreven of overgenomen uit een vrije, openbare bron.
Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Annuleren | Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)