Vixen GP-E met DD-1 & MT-1 motoren op P-91 statief

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De Montering[bewerken]

Sinds 11-07-07 ben ik in het bezit van een Vixen GP-E montering met de originele motoren en een P-91 statief.

Voor de test van de GP-E heb ik de Vixen 114mm F7,9 en GSO 200mm F4 Newton gebruikt. Hieronder mijn bevindingen:


Op de GP-E zitten de originele volgmotoren die ik van Norbert heb overgekocht. In mij tuin had ik een houten zuil gebouwd, maar na vergelijking met het Vixen P-91 statief heb ik de zuil direct uit de grond getrokken en in de schuur gezet. Dat statief is echt wonderbaarlijk stabiel en erg goed in trillingen dempen. En voor het oog is het houten statief samen het Vixen groen ook een juweeltje!

De Test[bewerken]

Als test heb ik de 200mm GSO op de mount gezet. Wat mij opviel was dat de montering hem zonder moeite draagt. Er wordt opgegeven dat de GP-E +/- 7kg kan dragen. De GSO OTA is toch wel 9 kg. Het bijgeleverde contragewicht van 2,8kg was veel te weinig om de GSO in balans te houden, en eigenlijk ook net iets te weinig voor de 114mm Newton. Daarom heb ik mijn oude Skyview contragewicht uit laten frezen naar 20,5mm en witgespoten. Zodoende heb ik precies genoeg tegengewicht voor de 200mm Newton. Ook de motoren trokken de zware OTA zonder probleem. Helaas heb ik nog geen poolzoeker voor de GP-E, dus de PE meten of deepsky fotograferen was er helaas niet bij. In de RA as zit wel een plastic kruis/ster aan de bovenkant en een gaatje in de afschermdop in de onderkant waardoor ruwe pooluitlijning wel mogelijk is. Er handig van Vixen. Jupiter was die avond het testobject. Bij vergrotingen tussen de 200 en 250 X en een vlagerig windje bleef hij mooi stil in beeld hangen. Tijdens de windvlagen zag je hem wel wat bewegen, maar geen irritante trillingen of iets dergelijks. Ook het met de hand volgen was voor mij een openbaring. Na aan een Astro-5 en een Skyview montering te zijn gewend leek de manuele bediening zo zacht als boter te draaien. Ook de speling is minimaal. Bij het omkeren van de draairichting pakte de volgknoppen de as alweer op bij nog geen 1/8 slag. De DEC as loopt wel wat zwaarder dan de RA-as. Maar dat vind ik niet zo'n probleem eerlijk gezegd. En het openmaken van een zo goed in elkaar gezette montering doe ik pas als er echt problemen gaan optreden (wat ik natuurlijk niet verwacht...)

Pluspunten[bewerken]

- Stabiele en trillingsvrije statief

- Draagkracht (hoger dan de opgegegeven 7kg)

- Soepelheid beide assen

- Uiterlijk

- Motoren fluisterstil

- alternatieve pooluitlijning voorziening


Minpunten[bewerken]

- de motoren kunnen niet tegen hogere spanning dan 12V, de motoren gaan dan hikken en maken herrie op 32x speed. Op de 1,5 en 2x speed is het geen probleem. Alleen wordt de DD-1 controller dan erg heet.

- maar 1 contragewicht bijgeleverd (2,8kg) die eigenlijk al te licht is voor de 114mm Newton.

- verder geen nadelen kunnen vinden

Conclusie[bewerken]

Al met al ben ik zeer tevreden over de GP-E montering. Hier nog een 2-tal afbeeldingen van de montering met de originele Vixen R114M Newton.


100 3436s.jpg

100 3438s.jpg

Patrick Vermeer, 15-7-07