Orbitsim

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

'Orbitsim' is de voorlopige naam van een eenvoudig java-programmaatje waarin de gebruiker naar hartelust kan experimenteren met de effecten van zwaartekracht op eenvoudige objecten. Het is zo gemaakt dat het zowel vanuit de browser (op een webpagina) kan lopen als onafhankelijk opgestart kan worden. Orbitsim werkt onder Windows, Lunix en MacOS - alsmede onder alle andere besturingssystemen die Java ondersteunen.

Doel van het programma[bewerken]

Het doel van Orbitsim is hoofdzakelijk om gebruikers wat meer 'gevoel' voor de effecten van zwaartekracht te geven door ze in staat te stellen om te spelen met de zwaartekracht-interactie van verschillende objecten. Hiermee kunnen allerlei soorten banen worden gesimuleerd (cirkelbanen, elliptische banen, transferbanen etc.), en kan bijvoorbeeld de stabiliteit van een systeem (bestaande uit een aantal objecten die via zwaartekracht interactie met elkaar vertonen) beoordeeld worden.

Het programma is eenvoudig van opzet, om de drempel niet te hoog te maken voor mensen die niet bekend zijn met de materie: het is 'educatieve software'. Objecten zijn makkelijk heen en weer te slepen met de muis, en hun snelheden kunnen ook met de muis aangepast worden. Voor preciezere invoer van parameters zijn er tekstvelden aanwezig - hierop zal in de volgende paragraaf ingegaan worden.

Een tweede doel van dit projectje is om als leerproject te dienen voor de schrijver. :)

Overzicht van de interface[bewerken]

Wanneer de gebruiker het programma opstart wordt die gepresenteerd met een venster waarin twee onderdelen zijn aan te wijzen: het grafische gedeelte(links) en het besturingsgedeelte(rechts).

<plaatje>


Besturing van de interface[bewerken]

Interessante experimenten[bewerken]

Technische gegevens[bewerken]