Nicolaus Copernicus

Uit Astrowiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Copernicus1.JPG

Copernicus was een zeer belangrijke astronoom. Hij is bekend geworden door zijn ideeën over de structuur van ons zonnestelsel. Hieronder volgt een korte beschrijving over het stelsel van Copernicus.


Aristoteles dacht dat de aarde stil stond en het middelpunt van het heelal vormde. De zon, maan, sterren en planeten zouden in cirkelvormige banen om de aarde draaien. Later werd dit het stelsel van Ptolemaues. Dit stelsel werd algemeen aanvaard. Ook de katholieke kerk aanvaarde het stelsel omdat dit nog meer dan genoeg ruimte bood voor hemel en hel.


Copernicus kwam later met een nieuw stelsel. Hij dacht dat de zon het middelpunt van het heelal vormde en de planeten om de zon draaiden. Copernicus was zelf priester en twijfelde lange tijd over zijn eigen opvattingen, omdat hij Aristoteles als genie beschouwde. Later twijfelde hij niet meer, maar nu was hij bang geworden om zijn theorie bekend te maken. Dit kwam doordat het stelsel van Ptolemaues ook door de kerk aanvaard was. In de opvattingen van Copernicus was geen plaats meer voor hemel en hel en dat zou in strijd zijn met de bijbel. Hij was bang dat de kerk hem als ketter zou zien. Men dacht ook dat dit onmogelijk was omdat door een draaiende beweging van de aarde alles en iedereen weggeslingerd zou worden.


Hij deelde zijn theorie echter wel met goede vrienden die hem overigens ook niet geloofden. Maar in zijn laatste levensjaar werd dan toch zijn boek De Revolutionibus orbium coelestium’ gepubliceerd. Bijna 100 jaar later werd zijn opvatting pas serieus erkent. Dit kwam doordat Galileo Galilei en Johannes Kepler deze theorie in het openbaar steunden.


Alleen: niemand kon verklaren waarom de planeten om de zon draaien. Tot in 1666 Sir Isaac Newton de theorie van de zwaartekracht ontdekte. Dit bewees dat alle voorwerpen elkaar aantrekken, zowel op aarde als in de ruimte. Hoe groter het object, hoe groter de zwaartekracht. Vandaar dat alle objecten in ons zonnestelsel om de zon draaien, maar ook dat de maan om de aarde draait.


Later is de theorie van Copernicus nog aangepast door Harlow Shapley (1885 – 1972). Hij ontdekte dat de zon niet in het midden van het heelal staat, maar juist ver daar vandaan.Beknopte biografie van Nicolaus Copernicus[bewerken]

19 feb. 1473: Nikolas Kopernik (Poolse naam van Copernicus) werd geboren in Thorn (Polen).


1491: Ging naar de universiteit van Krakow om rechten te studeren. Hier latiniseerde hij zijn naam in Nicolaus Copernicus.


1500: Hij werd gepromoveerd tot doctor in canoniek recht te Ferrara (Italië).


1512: Copernicus vertrok naar Noord – Oost Polen waar hij de rest van zijn leven als kanunnik aan de kathedraal van Frombork verbleef.


1530: Schreef het boek 'De Revolutionibus orbium coelestium’. Dit gaat over de omwentelingen van de hemellichamen.


1543: Zijn boek ‘De Revolutionibus orbium coelestium’ verscheen.


24 mei 1543: Hij stierf in Frauwenburg / Frombork.


Demelza Ramakers (10 november 2006)